Поділитися


Напередодні сесії міськради в Ірпені відбулося засідання бюджетної комісії (відео)

Внесення змін до бюджету Ірпінської громади 2024 року. На яку сферу додати коштів, а де зменшити видатки депутати обговорювали на бюджетній комісії напередодні першої чергової сесії у цьому році.  

Зокрема, підтримали збільшення видатків на освіту – на понад 13 мільйонів гривень. Чотири із них підуть на оплату пільгового харчування школярів, решта – на заробітну плату працівникам дитсадків.

Євгенія Данилюк, начальниця фінансового управління ІМР:

«Ми до кінця року плануємо 8 мільйонів 305 тисяч. Це залишки минулого року. Там у середньому 9 тисяч заробітна плата». 

Підтримали виділення коштів і на покращення умов навчання для школярів. Зокрема 1,5 мільйони гривень передбачено на проєктування добудови ліцею «Мрія» і ще 10  – на співфінансування реконструкції і добудови НВО «Освіта».

Також заклали 9 мільйонів на міську програму «Турбота». В її межах мешканці громади, які опинилися в скрутних життєвих обставинах, можуть отримати фінансову допомогу.

Євгенія Данилюк, начальниця фінансового управління ІМР:

«Ми цю суму даємо як люфт наперед, щоб можна було надавати ці допомоги». 

Також 5 мільйонів гривень виділяють на підтримку української армії. Ще майже 6 мільйонів піде на придбання нового рентген апарату в ірпінську поліклініку. Старе обладнання вже зносилося і постійно виходить з ладу.

Антон Довгопол, депутат ІМР, директор КНП «Ірпінська центральна міська лікарня»:

«Якщо він раніше хоча б міг робити знімки до 80 кілограм, то він зараз ніякі знімки не може робити. Попереду у нас новий закон про мобілізацію, у нас щодня іде 100 призовників, 50 контрактників, і якщо ми зараз не виконаємо завдання мобілізаційні, то я не знаю як і кому ми будемо  щось пояснювати».

Попри те, що майже всі питання депутати різних фракцій підтримали одноголосно, не обійшлось і без суперечок. Зокрема дискусію викликала пропозиція закупівлі легкового автомобіля для КП «Теплоенергопостач» за понад 700 тисяч гривень.

Олександр Пащинський, депутат Ірпінської міської ради:

«Я думаю ми зняли 300 тисяч з дороги окружної. Ще 700 тисяч і от у нас – мільйон на допомогу армії. Ну ми купляємо нові автомобілі для комунальних підприємств. Вони ж зараз пішки не ходять. Давайте може попросимо у меценатів!».

Також депутати звернули увагу на великі суми оплати за вуличне освітлення в Ірпені. На 2024 рік  це передбачено 8 мільйонів.

Альона Павлова, депутатка Ірпінської міської ради:

«Ми не знаємо як закінчиться взагалі весна, і тому ми маємо розуміти, що може взагалі не бути світла. Тому давайте все-таки економити на всіх статтях, які тільки є і робити так як буде корисно для громади, а не так як буде корисно певному підприємству. Бо ми реально не знаємо як воно буде!».

Але найбільшу дискусію викликала заборгованість Ірпіньводоканалу перед ДТЕКом за електроенергію. На сьогодні йдеться про 14 мільйонів. На комісії розглядали виділення підприємству чотирьох мільйонів для часткового погашення боргу.

Олександр Пащинський, депутат Ірпінської міської ради:

«Якось у нас так складається з Бучею непорозуміння, у нас великий борг є, нічого не вирішується, ця ситуація вся затягується, а ми маємо з бюджета компенсувати чомусь».

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«За електроенергію маємо компенсувати, бо не піднімається тариф. Нацкомісія не піднімає тариф по електроенергії».

Олександр Пащинський, депутат Ірпінської міської ради:

«Давайте тоді зараз компенсовуємо ці затрати по ДТЕКу, але по водоканалу треба розібратися в ситуації. З приводу Бучі, які договори, що по судах і як ми рухаємося далі».

Звичайно, левову частку бюджету спрямують на відбудову пошкодженого житла ірпінців та інфраструктури міста. В тому числі за рахунок коштів із обласного та державного бюджетів, а також Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Зміни до цьогорічного бюджету будуть затверджувати вже 4 квітня на сесії міської ради.

Поділитися