Поділитися


В Ірпені малюють найбільший літературний мурал в Україні (відео)

Іван Франко, Тарас Шевченко, Ольга Кобилянська та багато інших знаних у всьому світі українських майстрів пера зібралися за одним столом. Цю ідею втілюють у самому серці Ірпеня. На вулиці Слов’янській вже дуже скоро буде Літературний провулок з найбільшим в Україні літературним муралом.

Його вже понад тиждень творить відома українська художниця Катерина Медвідь.

Катерина Медвідь, художниця:

«Ми за основу брали «Таємну вечерю», але у нас буде нетаємна вечеря літераторів. У «Таємній вечері» центральний персонаж — Ісус Христос і три віконечка, а у нас центральним персонажем буде Тарас Шевченко».

Усім нам відомих письменників  малюють зовсім не схожими на тих, якими ми звикли бачити їх у шкільних підручниках літератури.

Катерина Медвідь, художниця:

«Вирішили зробити такий експеримент і зобразити їх всіх молодими. Не знаю, наскільки вони будуть вгадувані, але ми намагаємося, щоб вони були впізнаваними».

Ініціатором створення Літературного провулку у місті став автор книги-хроніки «Битва за Ірпінь» Петро Щербина. Його ідею підтримало Товариство «Відважних», співзасновником якого є голова інвестиційної ради Ірпеня Володимир Карплюк.

Володимир Карплюк, СЕО Товариства «Відважних», голова Інвестиційної ради Ірпеня:

«Цими вулицями, цими стежками, біля цих будинків ходили і до сьогоднішнього дня ходять сотні українських письменників. Вони тут творять неймовірні твори, пишуть вірші, оповідання, романи. Ми говоримо, що кожен куточок в Ірпені має нагадувати про те, що тут творили й творять українські поети і письменники».

Наразі вже майже готові ескізи портретів Лесі Українки, Ольги Кобилянської, Івана Нечуя-Левицького та Михайла Коцюбинського. Усього тут буде 14 портретів українських письменників. І біля кожного з них буде особлива деталь – їхні цитати і вислови, які актуальні зараз.

Олександра Страдецька, журналістка:

«Пані Катя нам розсекретила, як буде виглядати готовий малюнок з Іваном Франком. І тут буде ось така його цитата: «Не звикай утертими стежками. Йти за другим сліпо, як у дим. Бо як стануть пастухи вовками, треба вівцям пастися й самим».

Варто зазначити, Товариство «Відважних» вже не перший рік підтримує розвиток мистецтва в Ірпені. Заснувало найбільшу за грошовою винагородою в Україні Літературну премію. Регулярно запрошує у місто митців і спонсорує творчі заходи.

А вже у червні Ірпінь чекає поціновувачів літератури на знайомство з найбільшим в Україні літературним муралом.

Поділитися