Поділитися


У Михайлівці-Рубежівці відзначили другу річницю звільнення сіл Ірпінської громади (відео)

31 березня 2022 року села Ірпінської громади було звільнено від російських окупантів. Мешканці пробули в окупації майже місяць.

Наталія, мешканка Михайлівки-Рубежівки:

«Чоловік із сусідом поїхали десь в село, бо так вже ми почули, що ніби визволення. А у мене 2 квітня день народження. І я так кажу, що не хочу нічого, ні подарунків, нічого. Я хочу, щоб був мир. І вранці 2-го квітня — шум, ми повибігали на вулицю і заїхали наші українські військові. Ми і плакали й обіймалися».

Два роки по тому мешканці громади зібралися, щоб згадати, як це було, та вшанувати пам’ять загиблих.

Катерина Пасюк, депутатка ІМР, староста Михайлівсько-Рубежівського округу в 2021-2023 рр:

«31 березня – це найщасливіший день. Після деокупації я приїхала в Рубежівку з великим автомобілем хліба. Ми його закупили, як зараз пам’ятаю, на 36 700 грн. І, знаєте, от мені здається те, що я побачила, коли роздавала хліб і як люди його цілували, це говорить багато про що. І коли кажуть, що хліб усьому голова, мабуть так. Тому що найбільше, чого чекали після перемоги, то це хліба».

Андрій Помазан, депутат Ірпінської міської ради:

«Нашим мешканцям було дуже важко. Коли ти розумієш, що ти живеш поряд із ворогом, і ось він ходить на вулиці поруч. Коли ми після деокупації приїхали, люди повиходили з хат. Вони були дуже щасливі знову бачити односельчан. Усі поверталися не з пустими руками, всі їздили на бусах, на великих автівках, привозили гуманітарну допомогу, їжу».

За час окупації в Михайлівці-Рубежівці та Забуччі померло 32 людини. 17 із них було вбито, серед убитих — троє дітей.

Оксана Лаговська, т. в. о. старости Михайлівсько-Рубежівського старостинського округу:

«Це все було під час виїздів. Одні виїжджали на Капітанівці, у них в машину влучив БТР. Дитину ранило і вона померла. А інші виїжджали з Ворзеля, вони не наші місцеві, але це сталося у нас в селі. Вони їхали з Ворзеля, їхню машину теж розстріляли, діти загинули. Їх загалом було п’ятеро: троє дітей і двоє дорослих. Двоє дітей загинули».

Вшановуючи пам’ять захисників, учні Михайлівсько-Рубежівського ліцею поклали квіти до обеліску загиблим воїнам.

Андрій Кравчук, перший заступник Ірпінського міського голови:

«Сьогодні ми зібралися, щоб ще раз згадати всіх тих, хто віддав найдорожче, — віддав своє життя. Для того, щоб у нас був мир хоча би в нашому маленькому населеному пункті. Я хочу всім подякувати. Подякувати рідним за їхніх чудових чоловіків, братів, дітей».

За героїзм і мужність, проявленні під час окупації сіл, громада подякувала і своїм активним мешканцям.

Поділитися