Поділитися


У Києві презентували план відновлення Ірпінської громади на 2022-2033 роки (відео)

Не тільки відновити пошкоджене, а й збудувати нове: житло, дороги, соціальні об’єкти. Наприклад, льодову арену, індустріальний парк,  мистецький центр, будинок для літніх людей та багато іншого. Все це передбачено «Планом відновлення Ірпінської громади на 2022-2033 роки».

Документ презентував голова Інвестиційної ради Ірпеня, голова «Irpin Reconstruction Summit» Володимир Карплюк під час форуму-практикуму «Відбудова в дії», що відбувся у Києві.

Володимир Карплюк, голова Інвестиційної ради Ірпеня, голова «Irpin Reconstruction Summit»:

«План, який ми презентували, має кілька розділів. Один з розділів — це відновлення. Мова не йде про те, що це обов’язково має бути 10 років, це ми говоримо з варіантом розвитку. Ми говоримо, що відновитися ми маємо набагато швидше. І другий етап плану – це вже етап розвитку. Ми говоримо про те, що, відновивши житлові об’єкти, об’єкти критичної інфраструктури, ми бачимо необхідність створювати в Ірпені, виходячи уже з сучасних європейських вимог, нові садочки, нові школи».

Варто нагадати, що після звільнення Київщини від окупантів понад 70 % Ірпеня було зруйновано. Експерти оцінили його відбудову у мільярд доларів.

За рік після деокупації у місті відновлена вся критична інфраструктура, 15 освітніх закладів, понад 300 багатоповерхових і 120 приватних будинків.

Про досвід відновлення громади на форумі розповів мер Ірпеня Олександр Маркушин. Разом із проєктною менеджеркою «Irpin Reconstruction Summit» Оленою Ямпольською, презентували результат співпраці з італійським благодійним фондом «Terre des Hommes», завдяки якому відновлено чотири багатоповерхові будинки.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Я розповів, хто нам допоміг, як допоміг і чим допоміг. Ті іноземні фонди з Нідерландів, Італії, Німеччини до нас йдуть, бо ми показали максимальну прозорість. Сьогодні найголовніше — нашим європейським партнерам показати не тільки швидкість відбудови, а й прозоре використання їхніх коштів».

Дарина Катькало, радниця Ірпінського міського голови, проєктна менеджерка «Irpin Reconstruction Summit»:

«Ми сподіваємося, що найближчим часом до нашої команди долучаться ще небайдужі спеціалісти, донори, меценати. Щодня масштаб нашого проєкту росте і ми впевнені в тому, що незабаром ми зможемо показати вже перші результати з реалізації наших планів».

«План відновлення Ірпінської громади» напрацьований у межах першого в Україні проєкту зі сталого відродження міст «Irpin Reconstruction Summit» у співпраці з передовими українськими та міжнародними архітектурними компаніями.

Ознайомитися із планом може кожен охочий ТУТ.

Поділитися