Поділитися


Свято Колодія в Ірпені

9 березня о 12:00 в Ірпені на Центральній площі відбудеться Свято Колодія. В програмі обрядові конкурси та розваги, дитяча анімаційна програма, концертні виступи місцевих колективів, а також гуртів «Веселі музики» та «Узвар».

Колодій (Масниця) – тиждень перед початком Великого посту, який не має визначеної дати, бо залежить від свята Великодня. Після зимових м’ясниць перед Великим постом набирало сили обмеження скоромних страв. За звичаєм, цього тижня вже відмовлялися від м’ясної їжі, проте наставало справжнє свято молочних продуктів, що й дало назву цим дням. Не їли ні м’яса, ні сала, ні навіть жирів тваринного походження, лише яйця, без яких не обходилося тісто для випічки, млинців і вареників.

Наші пращури віддавна відзначали це дійство, що мало виключно національний характер. Серед традиційних українських обрядів, котрі вже одійшли в минувшину, осібне місце належить унікальному, як за формою дійств, так и символікою звичаю, що відомий під назвою «Волочити колодку».

Обряд «Колодки» чи «Колодія» відзначали напередодні сиропусного тижня. Це був власне останній термін, коли ще можна було справляти весілля. Відтак на хлопців, котрі не встигли оженитися, чекала «жіноча кара» – Колодій. У давнішні часи цей обряд тривав протягом тижня. Кожен день мав свої «іменні наклички». В понеділок «колодка народилась», у вівторок «хрестилася», у середу – «похрестини», у четвер – «помирала», в п’ятницю її «хоронили», а в суботу – «оплакували». Відтак, вважається, що в неділю, останній день Масниці, молодь «волочить колодку». Жінки йдуть по домівках і прив’язують дівчатам та хлопцям невелику паличку до ноги, як кару за те, що не взяли шлюб в останній м’ясоїд. За звичаєм, той, кому присуджено таку кару, не мав права знімати «колодки» доти, доки не відкупиться, цебто не поставить могорич. Все це, зрозуміла річ, носило жартівливий характер. І варіації святкування в різних регіонах України були свої.

Поділитися