Студенти закликали створити Офіс студентського омбудсмена
Поділитися


Студенти закликали створити Офіс студентського омбудсмена

Голова Студентського парламенту Державного податкового університету (Ірпінь) Олександра Ільніцька звернулася з відкритими листами до очільників системи української освіти щодо створення Офісу студентського омбудсмена України. Олександра Ільніцька запропонувала провести відповідний виїзний круглий стіл в місті-герої Ірпені, який понад рік тому зупинив ворога на шляху до столиці. Про це очільниця студпарламенту ДПУ розповіла журналістам ITV.

«Права та інтереси студентів в Україні протягом тридцяти років Незалежності України не захищалися на належному рівні. Це призводило до культивації застосування адміністративного ресурсу на всіх рівня вищої та професійної освіти, до репресій по відношенню до студентів. Сьогодні інтереси студентів захищають або сміливі очільники органів студентського самоврядування, або два найбільші об’єднання – Українська асоціація студентів (УАС) та Українська студентська ліга (УСЛ). Втім вони не мають свого єдиного визначеного державою лобіста захисту прав студентів, який мав би відповідні повноваження та компетенцію і, разом з тим, був би рівновіддалений та незаангажований», — наголосила Олександра Ільніцька.

За її словами, обговорити таку ініціативу можна було б за великим круглим столом в Ірпені.

«Я публічно звертаюся до Міністра освіти і науки України Оксена Лісового, Освітнього омбудсмена України Сергія Горбачова та голови Комітету Верховної ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака з ініціативою щодо проведення в Ірпені круглого столу на тему необхідності впровадження в Україні відповідної інституції та створення Офісу освітнього омбудсмена. Ірпінь є знаковим місцем для українського студентського руху, адже це місто протягом усієї своєї історії захищало від ворогів столицю України – Київ, саме тут проходили на початку двотисячних Семінари творчої молоді, які були культовими подіями в українському молодіжному та культурному житті. Крім цього, зруйнований росіянами Державний податковий університет є символом єднання всього народу навколо необхідності відбудови освітніх закладів по всій Україні. Саме в Ірпені, де була перша перемога ЗСУ та Тероборони над ворогом після повномасштабного вторгнення рф, проведення такого круглого столу стане символічним. Крім публічного звернення, я направляю офіційні листи керівникам освітньої системи України. Сподіваюся, що цю ініціативу підтримають Українська асоціація студентів та Українська студентська ліга, які разом з органами студентського самоврядування запропонують своє бачення щодо повноважень майбутнього Офісу студентського омбудсмена, що тісно взаємодіятиме з Офісом освітнього омбудсмена, профільним міністерством та відповідним парламентським комітетом», — додала голова Студентського парламенту ДПУ.

Поділитися