ООН-Хабітат допоможе Бородянці розробити програму комплексного відновлення (відео)
Поділитися


ООН-Хабітат допоможе Бородянці розробити програму комплексного відновлення (відео)

Ірина Захарченко, в. о. Бородянського селищного голови:

«Раді вітати всіх Вас, друзів нашої громади, у нашій зруйнованій, маленькій, але нескореній Бородянці».

Цього разу у Бородянці приймали делегацію міжнародної організацію ООН-Хабітат. Це — програма Організації Об’єднаних Націй, покликана сприяти сталому розвитку населених пунктів.

Міхал Млинар, в. о. виконавчого директора ООН-Хабітат:

«Частина нашої сьогоднішньої бесіди та майбутньої співпраці — це якраз розуміння, як краще спроєктувати об’єкти. Починаючи з того, що тут було раніше, і до того, щоб побудувати у сучасний спосіб. Будувати для майбутнього».

ООН-Хабітат запустила експериментальний проєкт з підтримки українських міст на шляху відновлення. До участі у ньому відібрали Макарівську  та Бородянську громади. Щоб побачити, із чим доведеться працювати, представники Хабітат відвідали зруйновані будинки у Бородянці, побували на центральній площі селища та завітали до місцевого музею окупації. Виконуюча обов’язків селищного голови Ірина Захарченко поділилася з делегацією викликами, з якими уже стикнулася громада під час відновлення.

Ірина Захарченко, в. о. Бородянського селищного голови:

«Будинки стоять вже більше двох років. Там, де зруйнований дах, уже треба додатково вивчати, чи можуть витримати стіни. Також нам потрібно враховувати європейський досвід, нові норми законодавства, ДБН щодо інклюзії. Ми маємо враховувати, що людей з інвалідністю у нас стає все більше і більше».

Після короткої екскурсії почалася продуктивна розмова, до якої долучилися й представники Макарівської громади, Київської обласної військової адміністрації та Міністерства відновлення.

Анатолій Карбовський, заступник Макарівського селищного голови з питань діяльності виконавчих органів влади:

«Це дуже правильне і вдале рішення розробляти ці програми спільно, одразу в декількох громадах. Під час розробки нашої програми і програми відновлення Бородянської громади я впевнений, що в кожному розділі будуть спільні теми і точки дотику. Ми спільно опрацьовуватимемо вплив на регіон або на окремі території».

Григорій Мельничук, заступник директора Департаменту планування територій та архітектури Мінвідновлення:

«Не буде так як було, ми маємо відновлювати не просто будинки, інфраструктуру, а відновлювати життя, перезавантажувати економіку, соціум».

Леся Карнаух, заступниця голови Київської обласної військової адміністрації:

«Це абсолютно нова ера у взаємовідносинах з усією агенцією ООН. Тому що такої кількості представництва міжнародних організацій ми не мали. Так, причина не дуже гарна — війна. Але ми не будемо згадувати минуле, ми будемо рухатися вперед і будемо використовувати ті можливості, які нам наразі надає міжнародна спільнота».

А використовувати є що. У команді ООН-Хабітат є архітектори, урбаністи та політичні експерти, які співпрацюють з українськими міністерствами. Також нещодавно організація заснувала Лабораторію з містобудування, у якій зібрали експертів з різних сфер урбаністики та відновлення. Усі вони допомагатимуть Бородянці та Макарову розробити програму комплексного відновлення для створення більш інклюзивного, зеленого та стійкого майбутнього.

Міхал Млинар, в. о. виконавчого директора ООН-Хабітат:

«Макарів та Бородянка стануть першими прикладами, де ми надамо методологію і підтримку. І тоді ми, безумовно, зможемо підтримати й інші муніципалітети в Україні. Тому що очевидно, що потреба в підтримці величезна. Багато частин країни потребує відбудови і відновлення».

Свої напрацювання у відновленні Бородянки та Макарова ООН-Хабітат уже у червні планує представити на конференції у Берліні, присвяченій відбудові України.

Ірина Захарченко, в. о. Бородянського селищного голови:

«Ми вже почали працювати. Вже, як Ви сьогодні почули, вже є офіс в Києві, є команда, яка буде нам допомагати розробляти цей план відновлення. Тому разом до співпраці!»

Поділитися