Поділитися


Комісія з журналістської етики винесла попередження Ірині Федорів за порушення Кодексу етики українського журналіста

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) винесла попередження колишній журналістці й ексдепутатці Коцюбинської селищної ради Ірині Федорів через блог на сайті «Українська правда» «Нардеп-мародер Горобець вирішив судитися з Офісом президента?». Про це повідомив на своїй сторінці у фейсбуці лідер партії «Нові Обличчя», співзасновник Фонду відновлення Ірпеня Володимир Карплюк.

Він зазначив, що, на думку комісії, допис Федорів порушує низку пунктів Кодексу етики українського журналіста.

«Комісія закликає “Українську правду” вжити заходів щодо обмеження доступу до цього допису або додавання в ньому після заголовку посилання на рішення Комісії. КЖЕ залишає за собою право у разі відсутності реакції видання розглянути в майбутньому справу щодо порушення “Українською правдою” стандартів журналістської етики», – розповів Карплюк.

Він зауважив, що Федорів – «відома чорна піарниця, яка довгий час прикривається статусом журналістки».

«Нагадую, що більшість блогів Ірини Федорів на сайті “Українська правда” були спрямовані на дискредитацію іміджу міста Ірпінь, команди партії “Нові Обличчя”, Ірпінського міського голови та мене як голови партії “Нові Обличчя” та громадського діяча. Я неодноразово звертався до редакції сайту “Українська правда” щодо використання Іриною Федорів чорного піару на сторінках видання, втім жодного разу не отримував відповіді. При тому, що навіть матеріал про нардепа Горобця Федорів використала з метою дискредитації Карплюка та нашої команди», – констатує лідер «Нових Облич».

Він наголосив, що саме ця команда «до війни зробила Ірпінь європейським містом».

«Створювалися парки і сквери, зводились стадіони та дитячі садочки, будувались ігрові та спортивні комплекси, прокладались нові дороги та тротуари. У 2015–2022 роках бюджет міста збільшився у 44 рази. У 2021 році Ірпінь увійшов до рейтингу найкращих міст, найпривабливіших для ведення бізнесу та проживання, посівши 7 місце у рейтингу журналу “Forbes” серед великих міст України», – підкреслив Карплюк.

«24 лютого 2022 року місто перетворилось на поле бою. З усіх міст Київщини найбільше постраждало місто Ірпінь, адже Ірпінь зупинив ворога на шляху до столиці України – Києва. Наша команда, я, міський голова Ірпеня від партії “Нові Обличчя” Олександр Маркушин – всі не полишили Ірпінь. А після деокупації щодня працювали над його відновленням, переконавши іноземні міста та країни взяти на відновлення постраждалі об’єкти Ірпеня, залучивши для відновлення понад 200 архітекторів-волонтерів з Європи та США, презентуючи руйнування Ірпеня на майданчиках Брюсселю та Вашингтону, підписавши угоди про побратимство з Кашкайшем (Португалія) та Маямі (США), лікуючи наших військових і розміщуючи наших біженців у Борні (Німеччина) та відкриваючи сесію міської ради Ґданська», – відзначив співзасновник Фонду відновлення Ірпеня.

За його словами, рішення Комісії з журналістської етики «є не крапкою у цьому питанні, а лише комою, адже, крім використання провідних українських ЗМІ “в темну”, до Ірини Федорів є дуже багато питань».

«Зокрема, Ірина Федорів є учасником політичних процесів у селищі Коцюбинське, головою якого колись була її ставлениця Ольга Матюшина. Зараз Матюшина є фігурантом кримінальних та судових справ по розкраданню бюджетних коштів, виділених на фейкові ремонти даху будинку культури та стадіону. Федорів всіляко намагається відбілити Матюшину, яку слідство звинуватило у розкраданнях. При цьому Федорів використовує ресурси руху “Чесно”, що фінансується з коштів платників податків інших країн та ряду донорських організацій. За весь час існування руху “Чесно” саме Ірина Федорів є найбільш скандальною персоною з усіх персоналій руху “Чесно” і використовує його для зведення політичних рахунків, грубо порушуючи принципи фінансування міжнародними структурами діяльності руху», – розповів Карплюк.

Крім того, він нагадав редакції «Української правди», що, згідно з принципами журналістської етики, після його постійної дискредитації на сайті він має право на представлення там же своєї позиції.

«Це можна називати блогом чи колонкою – суті це не міняє. Бо інакше виникає питання – чому Ірина Федорів має повне право на вільне висловлення своїх думок у блогах та колонках “Української правди”, а Володимиру Карплюку це право не надається? Чи це теж політика – редакційна або просто політика?» – запитав лідер «Нових Облич».

Поділитися