Комісія із журналістської етики відповіла щодо матеріалу ITV про зарплату чиновниці Ірпінської міськради Тамари Халаім
Поділитися


Комісія із журналістської етики відповіла щодо матеріалу ITV про зарплату чиновниці Ірпінської міськради Тамари Халаім

У березні цього року начальниця відділу кадрів ІМР Тамара Халаім подала скаргу на інформагентство «ITV» щодо нашого матеріалу «Майже 1,5 мільйони в рік: зарплата начвідділу кадрів Ірпінської міськради втричі більша, ніж у мера та його заступників».

Сьогодні комісія опублікувала свої висновки.

«Матеріал, що є предметом розгляду в цій справі, є викладом тверджень про факти, взяті з декларації Тамари Халаім та інших представників самоврядування в Ірпені. Він не супроводжується критикою стилю життя службовиці чи оцінкою законності набуття майна. Порівняння з заробітними платами голови міськради та його першого заступника спирається на достовірні дані аналізу їх декларацій та може становити суспільний інтерес для аудиторії, оскільки службовці місцевого самоврядування мають очікувати ширшого втручання в їх приватне життя, зокрема через поширення вже публічно оприлюдненої інформації про їх майновий стан. Ба більше, автори матеріалу самостійно наголошують наприкінці матеріалу, що раніше у жодних скандалах ім’я заявниці помічене не було.

На думку Комісії, обраний формат матеріалу, який передбачає лише виклад фактів, може припускати відсутність коментарів зі сторони службовців, які не піддаються критиці. Головним для такого типу статей має бути спирання на достовірні джерела. Оскільки журналісти «ITV» не припустилися фактичних помилок при описі декларації службовиці, Комісія не вбачає у матеріалі порушень щодо збалансованості та неупередженості».

Щоправда комісія висловила ITV зауваження щодо використаних у матеріалі фотографій та винесла «дружнє попередження»: «Для його ілюстрування доречним було б використання офіційного фото службовиці, у якому вона перебуває у комфортному стані чи робочій обстановці».

У відповідь на це хочемо наголосити, що офіційного фото Тамари Халаім як начальниці відділу кадрів немає на сайті Ірпінської міської ради. Для ілюстрації матеріалу використане фото з офіційної сторінки міського голови та світлина надана інформагентству джерелом, яке ми маємо право не розголошувати.

Поділитися