Поділитися


В Приірпінні діє БФ «Синій слон», який допомагає розвиватися «діткам дощу»

Майже пів тисячі дітей-аутистів проживають сьогодні в Ірпінській громаді. У минулому році дві мешканки Ірпеня – Олена Коваленко і Людмила Чернова – заснували Благодійний фонд «Синій слон», який допомагає вирішувати проблему соціалізації таких дітей. Сьогодні жінки разом з представниками міської влади працюють над створенням спеціалізованого реабілітаційного центру для дітей із психоневрологічними захворюваннями.

Нині кожна п’ядесят четверта дитина на нашій планеті – людина з аутизмом. І лікарі кажуть, що їх кількість постійно зростає. Ці діти відчувають сильний дискомфорт у соціумі, а іноді – тривогу. Вони не завжди грають з однолітками, не розуміють емоцій інших людей і тому віддають перевагу усамітненню. «Поруч із нами ростуть незвичайні діти – це аутисти,  їх ще називають «дітками дощу». Чим вони відрізняються від решти дітей? Ці дітки не розуміють і їх не цікавить те, що роблять звичайні дівчатка та хлопчики.Вони граються не так, як інші, і свої емоції виражають інакше. Для діток-аутистів не існує певних норм і правил, звичних для нас. У них свій, закритий для сторонніх світ, але їм дуже потрібна наша допомога, розуміння та підтримка», – розповідає мешканка Ірпеня, засновниця благодійного фонду «Синій слон», членкиня ГО «Асоціація жінок України «ДІЯ» Приірпіння», головна редакторка сайту «Autism.ua» міжнародної асоціації «Child.ua» Олена Коваленко.

Благодійний фонд “Синій слон” був створений минулого рокудля допомоги дітям з особливими потребами. З першого дня своєї діяльності працівники фонду шукають сім’ї з такими дітками та допомагають їх соціально адаптовувати.

«Наша з Людмилою Черновою ідея створити благодійний фонд виникла давно, тому що в нас самих такі особливі дітки. І я була дуже щасливою, коли в минулому році ми змогли це зробити. Я навіть не уявляла, що у нас в Ірпені скільки діток із цією хворобою. До нас тоді одразу приєдналося вісімдесят родин, і це не тільки з Ірпеня, ще декілька сімей з Бучі, Києва та Ворзеля. А на сьогоднішній день під опікою «Синього слона» перебуває сто тридцять дві родини», – продовжує Олена.

У фонді батькам пояснюють, що страшна не сама хвороба, а розлади психологічного характеру, які можуть проявитися пізніше. Тому  найголовніше – не сидіти на місці, коли дізналися про особливість дитини, а шукати спеціалістів і тих, хто потрапив у таку ж ситуацію. 

«Дуже важливо для батьків одразу після встановлення діагнозу не втрачати дорогоцінний час. Тому, що  розлади аутистичного спектру – це дуже індивідуальний та складний розлад. Кожна людина має свій індивідуальний набір поведінкових порушень. Єдиного протоколу лікування немає.  Батькам, важливо знати, що треба робити в першу чергу, куди звертатися, що перевірити. У таких ситуаціях дуже важлива підтримка, тому нам разом з іншими батьками легше розвивати дітей», – наголошує засновниця «Синього слона».

Аутизм – порушення розвитку головного мозку, яке характеризується вродженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії і спілкування. Цей стан не лікується, але його можна корегувати. А якщо виявити відхилення на ранньому етапі розвитку дитини, то далі буде легше адаптувати її в суспільстві. На сьогоднішній день в Україні рання діагностика хвороби є проблемою. Найчастіше педіатри не помічають відхилень у дітей до двох-трьох років, і через це втрачається дорогоцінний час. 

«У нас бракує спеціалістів і спеціального обладнання, яке необхідне для занять із дітками. Для їх інтенсивного розвитку потрібно займатися більше сорока годин на тиждень. Звісно, не без того, що є люди, які розвивають таких дітей, але далеко не кожній родині корегування розвитку по кишені. Тому ми і хочемо створити власний реабілітаційний центр в Ірпені, не лише для діток з аутизмом, а для всіх діток із психоневрологічними захворюваннями. Щоб у ньому працювали спеціалісти різних напрямків та була необхідна техніка для якісних занять із дітками. І ми обов’язково це зробимо», –  розповіла Коваленко.

На сьогоднішній день «Синій слон» спільно з ГО «Асоціація жінок України «ДІЯ» Приірпіння» у співпраці з міською владою, Ірпінським інклюзивно-ресурсним центром і міжнародною асоціацією «Child.ua» працюють  над створенням реабілітаційного центру для дітей з аутизмом та іншими психоневрологічними захворюваннями. Створення такого центру – одне із головних завдань комплексної міської програми підтримки особливих дітей, яка зараз розробляється в Ірпені.

«Це ексклюзивний проєкт. Діяльність центру зосереджена на трьох напрямках: рання діагностика порушень у розвитку дітей, комплексна реабілітація дітей із психоневрологічними захворюваннями та соціалізація дітей з інвалідністю. Хочемо створити центр за сучасними медичними стандартами, з інноваційним обладнанням, прогресивними діагностикою та методами корекції. Зараз цей центр дуже потрібний не тільки нашому місту, а й усій Київській області», – додала Олена Коваленко.

Поділитися