Поділитися


В Ірпені ініціювали створення нового Податкового кодексу 

На базі Державного податкового університету (ДПУ) в Ірпені з ініціативи голови Інвестиційної ради міста та СЕО товариства «Відважних» Володимира Карплюка почала працювати робоча група з підготовки проєкту нового Податкового кодексу України. 16 вересня в дистанційному форматі відбулося засідання групи, до якої ввійшли науковці й практики, експерти у сфері податкових реформ, представники бізнесу та громадські діячі.

У ході зустрічі обговорювалися наступні питання:

  • Потреба в розробленні проєкту нового Податкового кодексу України чи внесенні змін до чинного.
  • Що вже зроблено: оцінка стану адаптації податкового законодавства України до права ЄС.
  • Необхідні зміни до податкового законодавства України у сфері прямого оподаткування.
  • Податкові аспекти acquis ЄС як орієнтири вдосконалення непрямого оподаткування.
  • Місцеве оподаткування як основа фінансової самодостатності місцевих бюджетів.
  • Позиція бізнесу щодо майбутніх податкових змін у контексті євроінтеграційних процесів.

«Наша мета – прозора, зрозуміла, проста у реалізації та адмініструванні система оподаткування. Стабільне, незмінне, без суперечливих тлумачень податкове законодавство – справедливий Кодекс, який не переписується щороку від палітурки до палітурки. Такий, що відповідає вимогам і стандартам Європейського Союзу, але з урахуванням того, що після Перемоги нам потрібно буде “підіймати” країну. Фактично, заново відбудовувати сучасну та розвинену державу. Зокрема, й коштами платників податків», – зазначила голова робочої групи, в. о. ректора ДПУ Валентина Унинець-Ходаківська.

Як зазначив під час зустрічі Володимир Карплюк, метою робочої групи має бути не копіювання іноземних зразків, а запровадження на українському ринку правил гри, які б приваблювали європейський та світовий бізнес.

«Я дуже згоден із тезою, що нам потрібен саме український Податковий кодекс. Чому? Податковий кодекс – це інструмент економіки, ринку, і ми маємо придумати такий інструмент, який був би навіть у європейській спільноті кращий і цікавіший – щоб європейський бізнес, дивлячись на наш Податковий кодекс, хотів до нас прийти. Тому ми повинні не рівнятися на когось, тому що рівнятися на когось – це завжди пасти задніх, а маємо придумати ідеї й інструменти, які би привернули увагу всього світу до України як до цікавої економічної зони», – сказав Карплюк.

За його словами, новий Податковий кодекс має здійснити в Україні «економічну революцію». 

«Що я вкладаю в слова “економічна революція”? Перше – це те, що весь український бізнес вийде з тіні. Тобто треба зробити так, щоби варіанти “білий” чи “не білий” формати ведення бізнесу просто не обговорювалися, тому що вигідно працювати набіло. Це має бути одним із завдань нового Кодексу. І друге – це має бути документ, який стане предметом зацікавленості світового бізнесу. Одним із завдань цієї “економічної революції” має бути те, що підприємства світу захочуть вести бізнес в Україні, бо це вигідно», – наголосив голова Інвестради. 

У засіданні робочої групи також узяли участь її співголова, президент Асоціації платників податків України (АППУ), віце-президент Європейської асоціації платників податків Грігол Катамадзе; доктор економічних наук, професор, головний науковий співробітник Науково-дослідного інституту фінансової політики (НДІ ФП) ДПУ Захарій Варналій; доктор економічних наук, професор ДПУ Костянтин Швабій; віцепрезидентка АППУ, директорка директорату з питань фінансів та податкової політики, голова ради ГО «Інститут податкових реформ» Олена Хотенко; експертка податкового законодавства та державного фінансування ГО «Інститут податкових реформ» Марина Стадник; керівниця практики податкового консалтингу «Legal House» Галина Пилипенко; кандидат юридичних наук, доцент, старший науковий співробітник НДІ ФП ДПУ Дмитро Стародуб.

Організацію та координацію засідання робочої групи здійснювали в. о. проректора університету з наукової роботи та рекрутації, докторка юридичних наук Марина Пижова та в. о. директора НДІ ФП, докторка юридичних наук, доцентка Марія Кармаліта.

Поділитися