Поділитися


В Ірпені борються з ожеледицею за допомогою кави

Сніг із ароматом кави. В Ірпені, наслідуючи скандинавські країни, пробують боротися з ожеледицею за допомогою кавової гущі. Понад 20 кілограмів переробленої кави для комунальників заготували та безкоштовно передали п’ять місцевих кав’ярень. Ініціювала збір Ірпінська агенція розвитку.

Дмитро Андрущенко, заступник голови Ірпінської агенції розвитку:
«Для того, щоб допомагати, не потрібно витрачати. Для того, щоб допомагати, не обов’язково інвестувати. Для того, щоб допомагати, потрібно бути соціально відповідальним – і бізнес може бути соціально відповідальним, не витрачаючи коштів».

Оксана Нечитайло, голова Ірпінської агенції розвитку:
«Ми запропонували власникам кав’ярень долучитися до цієї ініціативи, і ось сьогодні ми маємо екологічний експеримент: ми посипаємо кавою наш парк Правика. Будемо чути відгуки – нам дуже цікаво, як відреагують наші мешканці».

Вікторія з Річардом гуляють у парку Правика двічі на день. Жінка каже – піщано-сольова суміш, якою зазвичай посипають тротуари, дуже шкодить лапам собаки. Іноді від солі навіть утворюються рани. Тому таку ініціативу з кавою зустрічає радо.

Вікторія, мешканка Ірпеня:
«Чудово, підтримуємо цю ідею, оскільки ми гуляємо з собачкою – не подразнюються лапки собачок. Дякуємо за таку ініціативу, дуже чудова ідея».

З цікавістю придивляються до ароматної альтернативи піску та солі на доріжках і інші відвідувачі парку.

Тетяна, мешканка Ірпеня:
«Це оригінально, цікаво. Нічого поганого я тут точно не бачу».

Комунальники кажуть – кава є екологічно безпечною, має чудові абразивні властивості, покращує якість грунту і є хорошим добривом для рослин. А ще, використовуючи її в такий спосіб, можна добряче заощадити на закупівлі піску і солі.

Оксана Головко, заступниця директора КП «Управління благоустрою міста»:
«Цікаво спостерігати за тим, як ми будемо далі працювати з газонами і з доріжками. Я сподіваюся на те, що навіть якщо (кавова гуща) рознесеться по зелених зонах, вона дасть свою добриворозчинну якість для зелених насаджень, і для нас, як для працівників, які дбають про зелені насадження в місті, не буде ніякого клопоту».

Посипати стежки кавою в парку Правика будуть протягом двох днів. А чи продовжиться експеримент, залежить від відгуків містян та працівників благоустрою.

Оксана Нечитайло, голова Ірпінської агенції розвитку:
«Нам дуже важливо почути відгуки мешканців, тих, хто користується цим парком, хто тут відпочиває, а також працівників благоустрою стосовно саме цього матеріалу. Адже, якщо в нас (надіємося!) буде більше позитивних відгуків, ми зможемо організувати систему постійного збору кави від наших кав’ярень і на наступний осінньо-зимовий період організувати її зберігання й постійне використання, наприклад, хоча б у парку Правика під час зимового періоду».

Поділитися