Поділитися


Перехід на літній час в Україні: коли переводити годинник

Перехід на літній час в Україні відбудеться в неділю, з 28 на 29 березня. Інформує УНІАН.

Вже на цих вихідних, в ніч з 28 на 29 березня, о 3 годині ранку стрілки годинників в Україні переведуть на годину вперед. Тому доведеться вставати раніше. Коли переводять годинники на літній час 2020 Датою переходу на літній час щорічно є остання неділя березня і остання неділя жовтня при переході на зимовий час. Переведення годинників здійснюється для того, щоб людина могла працювати довше і використовувати при цьому менше штучного освітлення.

Перехід на літній час: адаптація На думку науковців, людський організм набагато легше переносить перехід на зимовий час, ніж на літній. Фахівці радять раніше лягати спати вже за тиждень до переведення годинників. Це дозволить вашому організму звикнути до прийдешньої зміни розпорядку дня. Також лікарі рекомендують відмовитися від кави і алкоголю в перші дні після переведення. Ці напої можуть негативно впливати на нервову систему і посилити стрес від зміни розпорядку дня. Після пробудження рано вранці прийміть контрастний душ. Він допоможе підбадьоритися. А в цілому, як відзначають медики, на адаптацію після переведення годинників на літній час може піти не менше ніж тиждень. У 2020 році переведення годинників на літній час в Україні випадає на час загальнонаціонального карантину, викликаного пандемією коронавірусу. На думку лікарів, для тих, хто перебуває на карантині, шкода для здоров’я від переходу на новий ритм життя буде меншою.

До речі, вперше переводити годинник запропонували в 1784 році. Це зробив посол США у Франції Бенджамін Франклін. Рішення було ухвалено з метою економії свічок. Винахід переходу саме на літній час приписують англійцю Вільяму Віллетту. В Україні годинник переводять з 1981 року.

Поділитися