Поділитися


Ірпінь відвідав прем’єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш (відео)

Війна в Україні триває, точаться активні бойові дії, але ірпінці масово повертаються до міста з тимчасової евакуації і їм потрібно десь жити. Так Ірпінський міський голова Олександр Маркушин пояснив гостю Ірпеня – Прем’єр-міністру Латвії Кріш’янісу Каріньшу демонтаж пошкоджених будинків і пошук грошей на відбудову житла, не чекаючи закінчення війни.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«І якщо кожна держава зможе взяти по одному невеликому об’єкту, ми дуже швидко зможемо показати результат, а результат відбудови України, це результат загальної боротьби проти росії».

Незважаючи на те, що багато європейських можновладців пропонують чекати завершення війни і тоді вже братися за відбудову, латвійський прем’єр підтримав позицію Олександра Маркушина.

Кріш’яніс Каріньш, Прем’єр-міністр Латвії:

«Наша позиція зрозуміла. Ми тільки-но прийняли в Латвії наш бюджет. І ми маємо кошти для України, які плануємо надати цього року для початку процесу відбудови. Тому ми погоджуємося з Вами, це важливо зараз, тому що люди живуть прямо зараз».

А ще він  висловив переконання, що й перемовини про вступ України до Євросоюзу треба починати також зараз, не чекаючи завершення війни.

Кріш’яніс Каріньш, Прем’єр-міністр Латвії:

«В Латвії ми знаємо, що важко потрапити до ЄС навіть у мирний час. Тому це напевно удвічі важче для України, але це потрібний крок і я думаю, це надзвичайно важливо, що ми виступаємо за цей процес. Це також і заради Європи. Тому що Україна, зрештою, виграє війну, вона закінчиться. А ви вже зараз задаєте такий потужний імпульс, який потрібен нам в Європі».

У свою чергу мер Ірпеня Олександр Маркушин подякував Кріш’янісу Каріньшу за ту підтримку України, і, зокрема, Ірпеня, яку надавала Латвія  від самого початку повномасштабної війни росії проти України і продовжує допомагати зараз.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«За вашу допомогу нашим українцям, які живуть у Латвії. І за ту гуманітарну допомогу військову, яку ви надаєте. Коли у нас не було світла із Латвії до нас надходили генератори і за це дуже дякуємо!».

Поділитися