Поділитися


Ірпінь уперше став містом 105 років тому

У нинішньому році Ірпінь (Київщина) може відзначати 105 річницю з дати першого отримання статусу міста. Про це повідомив директор Ірпінського історико-краєзнавчого музею Анатолій Зборовський.

«Безперервна міська історія Ірпеня розпочинається із 30 грудня 1956 року, коли рішенням Київської обласної ради селище Ірпінь було віднесено до категорії міст районного підпорядкування… Але ще раніше – в 1917–1921 роках Ірпінь мав міський статус. У 1906 році ірпінці організували громадську організацію “Товариство сприяння благоустрою селища Ірпінь”. Напередодні Першої світової війни вони ставили питання про надання Ірпеню міського самоврядування. Архівні документи дозволяють зробити висновок, що Ірпеню було надано статус міста в 1917 році після Лютневої революції», – розповів директор музею на своїй сторінці у фейсбуці.

За його словами, днями вдалося з’ясувати точну дату цієї події.

«4 лютого в Ірпінський історико-краєзнавчий музей зайшов житель Ірпеня Андрій Білоус і надав роздруковані з Інтернету копії важливих документів. У 1918 році в Петрограді було видано Збірник указів і постанов Тимчасового уряду. Зокрема, там опублікована постанова за 3 червня 1917 року “Про перетворення 41 сільського поселення в міста, з запровадженням у них міського положення”. Під номером 17 у списку названо наш Ірпінь. В Ірпінську міську думу повинно бути обрано 30 гласних (тобто депутатів). Оскільки постанова датується за старим стилем, то 3 червня – це 16 червня за новим стилем. Отже, 16 червня нинішнього року Ірпінь може відзначати 105-річчя першого надання статусу міста», – зазначив Анатолій Зборовський.

Поділитися